Stacks Image p8_n2

Lezing

A19204
De vrouwen van Piet Mondriaan (Geannuleerd)
Spreker Drs. Katjuscha Otte
Woensdag 30 oktober 2019 De lezing is geannuleerd wegens een te geringe belangstelling
Plaats
Remonstrantse Kerk, Coehoornsingel 14, 9711 BS Groningen

Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 33
Omslag van Vrouwen in het leven van Piet
Mondriaan van Katjuscha Otte en Ingelies Vermeulen
Stacks Image 98
Piet Mondriaan (1872-1944), Portret van Eva de Beneditty, 1909-1910, houtskool, Gemeentemuseum Den Haag
Stacks Image 37
Piet Mondriaan en zijn verloofde Greta Heybroek, circa september 1911
Stacks Image 45
Nelly van Doesburg, Piet Mondriaan en Hannah Höch in het atelier van Theo van Doesburg, april 1924
Stacks Image 49
Piet Mondriaan en Gwen Lux in het atelier van Mondriaan, mei 1934
Piet Mondriaan (1872-1944): de man van rood, geel en blauw, pionier van de abstracte kunst, de schilder die van zijn kunstopvattingen een levensvisie maakte. We weten veel over zijn oeuvre, carrière en vrienden. Maar wat weten we van vrouwen in het leven van Mondriaan?

Mondriaan is nooit getrouwd, maar er waren veel intelligente, ambitieuze vrouwen in zijn leven. Verloofdes, vriendinnetjes, maar ook kunstenaressen en verzamelaars zoals Jacoba van Heemskerk, Marlow Moss, Katherine Dreier, Sophie Lissitzky-Küppers, Ida Bienert en Peggy Guggenheim.

In de lezing komt naar voren welke rol zij in het leven van Mondriaan speelden, hoe zij invloed hadden op de verspreiding van zijn werk en op zijn positie in de kunstwereld. Natuurlijk komen ook de liefdes van Mondriaan aan bod. Duidelijk wordt hoe Mondriaan zich tot vrouwen verhield, en tegelijk wordt licht geworpen op de positie van de vrouw in de kunst aan het begin van de 20ste eeuw.
Katjuscha Otte is kunsthistoricus. Als freelancer werkte ze onder meer voor Museum Flehite, Stedelijk Museum Zwolle, Stadsmuseum Woerden, Museum De Wieger, het Joods Historisch Museum en Museum Het Valkhof. In 2010 maakte zij een permanente tentoonstelling over het leven en werk van Piet Mondriaan voor het Mondriaanhuis in Amersfoort. Ze schreef mee aan diverse boeken over de kunstenaar, verzorgde lezingen en maakte tentoonstellingen over tijdgenoten als Hendrik Valk en Agatha Zethraeus.
© Corydalis cava 2019 | Privacybeleid