Stacks Image 2

Excursie

Anselm Kiefer - Henry Moore
Woensdag 18 oktober 2023 8:00 - 20:00 uur
Vertrekpunten

7:30 uur Bushalte bij P + R I Haren

8:00 uur Groningen Hoofdstation NS

20:00 uur Terug in Groningen
Praktische informatie

Prijs € 90,00

Inbegrepen:

  • vervoer per luxe touringcar
  • entree Museum Voorlinden; toeslag Museum Beelden aan Zee
  • rondleiding in Museum Voorlinden
  • lunch in Van der Valk Hotel Wassenaar

Niet inbegrepen:
  • € 17,50 entree Museum Beelden aan Zee voor deelnemers zonder Museumkaart, Vriendenloterijkaart of Rembrandtkaart

Vergeet niet uw kortingskaart te controleren op geldigheid en mee te nemen.

Inschrijven
Tot uiterlijk 28 augustus 2023. U staat pas ingeschreven als uw aanbetaling is ontvangen.U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Henry Moore (1898-1986), Reclining Figure (LH 192a), 1985, brons, (foto: Michael Phipps)
Zaaloverzicht van de tentoonstelling Henry Moore Vorm & Materiaal in museum Beelden aan Zee (foto Studio Gerrit Schreurs)

Stacks Image 90
Anselm Kiefer (1945), Die Freimaurer, 2010-2011, olieverf, acryl, terracotta, zout, staal en pastel op doek, 330 x 760 cm, Wassenaar, Museum Voorlinden
In deze dagexcursie bezoeken we twee prachtige tentoonstellingen: Anselm Kiefer in Museum Voorlinden en Henry Moore in Museum Beelden aan Zee. In Hotel Van der Valk Wassenaar staat om 13.00 uur een uitgebreid lunchbuffet voor ons klaar.

In Museum Voorlinden is werk te zien van Anselm Kiefer, een van de grote namen uit de Duitse schilderkunst. Hij werd geboren in het Zuid-Duitse Donaueschingen op 8 maart 1945, kort voor de Duitse capitulatie. Hij studeerde onder meer aan de kunstacademie van Düsseldorf bij Joseph Beuys, door wie hij sterk beïnvloed is.

De Tweede Wereldoorlog en het Duitse nazi-verleden hebben vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in het werk van Kiefer. Hij behoorde eind jaren zestig tot de eerste lichting kunstenaars die de confrontatie met het recente Duitse verleden aanging. Hij hield zich bezig met de vraag hoe het nazi-verleden voor hem persoonlijk doorwerkte. Omdat het Duitsland van die tijd nog niet klaar was voor deze confrontatie beleefde Kiefer zijn echte doorbraak in de Verenigde Staten. Inmiddels behoort hij tot de meest gerespecteerde moderne kunstenaars van Duitsland.

Voor zijn - vaak enorme - schilderijen gebruikt hij materialen als aarde, lood, zand, hooi en andere natuurlijke materialen. Deze materialen geven een melancholiek karakter aan zijn werk. Vaak zijn op zijn schilderijen verwoeste landschappen te zien; een verwijzing naar de recente Duitse geschiedenis.

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen presenteert het werk van de beroemde Britse beeldhouwer Henry Moore. Zijn fascinerende beelden balanceren op de scheidslijn tussen figuratie en abstractie en vormen nog altijd een bron van inspiratie voor tal van kunstenaars. Belangrijke thema’s in zijn oeuvre zijn ‘moeder en kind’ en ‘liggende mensfiguren’ die beide door Moore uitgebreid werden onderzocht.

Aan de hand van zo’n 70 sculpturen en objecten wordt de artistieke visie en het maakproces zichtbaar van een van de belangrijkste vernieuwers van de moderne beeldhouwkunst. De tentoonstelling focust op de invloed van de natuur op zijn werk en de ontwikkeling die hij doormaakte als ambachtelijk beeldhouwer. Van ‘direct carving’ - het beeldhouwen zonder voorbereidende schetsen - tot in glasvezel uitgevoerde sculpturen en het experimenteren met het gieten van lood.

Tussen de twee museumbezoeken door lunchen we in Hotel van der Valk in Wassenaar.© Cc 2023 | Privacybeleid