Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. In vier decennia bouwde hij een oeuvre op van letterlijk grootse proporties, met schilderijen, vitrines, installaties, kunstenaarsboeken en werken op papier, zoals collages en bewerkte foto’s.
Kiefers leven begon op het moment dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Dit historische kantelpunt vormt de rode draad in zijn leven. Hij was eind jaren zestig een van de eerste Duitse kunstenaars die de recente geschiedenis onder de loep nam.
Maar zijn werk overstijgt dit thema: hij is gefascineerd door tijd en de continuïteit van de geschiedenis. Met olieverf, aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand, hooi en andere natuurlijke materialen vervlecht Kiefer complexe historische gebeurtenissen, Germaanse mythologie, alchemie en poëzie tot werken die ons collectieve geheugen aanspreken.
Carolien ten Bruggencate zal Kiefers werk in zijn kunsthistorische context plaatsen. Els van der Werf zal ingaan op de literaire werken die Kiefer inspireerden/inspireren, waaronder die van de Roemeense dichter Paul Celan en de Oostenrijkse schrijfster Ingeborg Bachmann.
U kunt zich ook opgeven voor de dagtocht op woensdag 18 oktober naar Museum Voorlinden, waar we een rondleiding door de tentoonstelling van Anselm Kiefer krijgen.